در اغلب موارد پزشکان و بیمارانی که مشکلات مصری دارند، از این ماسکها استفاده میکنند؛ گاهی نیز شرایطی به وجود میآید که همه افراد ملزوم به استفاده از آنها هستند؛ برای مثال در دوران کرونا همه افراد باید از ماسک استفاده میکردند.
بررسی انواع ماسک صورت پزشکی
این نوع ماسکها انواع گوناگونی دارند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
ماسک معمولی دو لایه کشدار
این نوع ماسکها همانطور از نامشان پیداست، معمولیترین نوع ماسک پزشکی هستند که روی بینی و دهان قرار میگیرند. به صورت معمول پزشکان در حین طبابت و بیمارانی که از مشکلات سادهای ماننده سرماخوردگی رنج میبرند از این محصول استفاده میکنند. ماسکهای معمولی دولایه تنها در برابر ورود هوا یا خروج مایعات از دهان و بینی مقاومت دارند.
ماسکهای فیلتردار
از پیچیدهترین نوع ماسکهای پزشکی هستند که نیمی از صورت را میپوشانند و در برابر انواع ذرات ، ترشحات، خون و غیره نیز مقاومت دارند. البته باید درنظر داشته باشید که مانند سایر ماسکهای پزشکی یکبار مصرف هستند و تنها برای مدتی کوتاهی مورداستفاده قرار میگیرند.
این نوع ماسکها خود به 3 دسته زیر تقسیم میشوند.
FFP1: دارای 80 درصد فیلتراسیون و مقاومت در برابر ذرات بزرگتر از 5 میکرون
FFP2: دارای 94 درصد فیلتراسیون و مقاومت در برابر ذرات 2 تا 5 میکرون
FFP3: دارای 99 درصد فیلتراسیون و مقاومت در برابر ذرات کوچکتر از 2 میکرون
ماسکهای مخصوص جراحی
ماسکهای جراحی کمی بیشتر از ماسکهای معمولی به صورت میچسبند و میتوانند تا 95 درصد از ورود باکتریها، خون و ترشحات گوناگون جلوگیری کنند.
این نوع ماسکها در دوران کرونا بیشترین استفاده را داشتند؛ زیرا به طور کامل میتوانند از تماس مکرر دستها و صورت انسان جلوگیری کنند و مانع از انتقال ویروس به دهان و بینی شوند.
ماسکهای کربندار یا کربناکتیو
این نوع ماسکها نیز همانطور که از نامشان پیداست در برابر کربن، مقاومت بالایی دارند و از ورود بخارو گازهای سمی به دهان و بینی انسان جلوگیری میکنند.
ماسکهای N
این مدل ماسکهای صورت پزشکی دارای سه دسته مختلف هستند که در ادامه آنها را ذکر کردهایم.
ماسک N100: این محصول 99 درصد فیلتراسیون دارد و در برابر ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون نیز مقاوم است.
ماسک N99: این ماسک 99.97 درصد فیلتراسیون دارد و مانند ماسکهای قبلی در برابر ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون مقاوم است.
ماسک N95: نوع دیگری از ماسکهای N است که تا 95 درصد فیلتراسیون دارد و از ورود ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون نیز جلوگیری میکند.
هیچ یک از این ماسکها در برابر روغن مقاومت ندارند.
ماسکهای P
این نوع ماسکها نیز به 3 دسته تقسیم میشوند.
ماسک P100: دارای 99.7 درصد فیلتراسیون و مقاومت در برابر ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون
ماسکهای P99: دارای 99 درصد فیلتراسیون و مقاومت در برابر ذرات بالاتر از 0.3 میکرون
ماسکهای P95: دارای 95 درصد فیلتراسیون و مقاوم در برابر ذرات بزرگتر از 0.3 درصد
این نوع ماسکها نیز در برابر روغن مقاومتی ندارند.
ماسکهای R
ماسک R100: دارای فیلتراسیون 99.97 درصد و مقاومت در برابر روغن و ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون
ماسک R99: دارای فیلتراسیون 99 درصد و مقاوم در برابر روغن و ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون
ماسک R95: دارای فیلتراسیون 95 درصد و مقاوم در برابر روغن و ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون
مهمترین ویژگیهای ماسکهای صورت پزشکی
ویژگیها و مشخصات ماسکهای صورت بسته به اینکه از چه نوعی هستند، متفاوت است. به عنوان مثال ماسکهای جراحی نیمی از صورت را میپوشانند و قدرت جذب نسبتا بالایی دارند. از طرفی بعضی ماسکها مانند کربن اکتیو تنها مناسب استفاده در محیطهایی با گاز سمی هستند. با این اوصاف باید متوجه شده باشید که مشخصات محصولات گوناگون با یکدیگر تفاوت دارد. با این حال همه ماسکها پزشکی از یک ویژگی مشترک برخوردارند و آن کمک به سلامت بیشتر انسان در شرایط گوناگون است. در اصل همه این محصولات با این هدف تولید میشوند.
چطور باید از این ماسکها استفاده کنیم؟
قبل از استفاده از ماسکها حتما دستهای خود را با مایع ضدعفونی کننده یا آب و صابون بشویید، سپس ماسک را روی دهان و بینی خود قرار دهید. همچنین قبل از مصرف ماسک به ظاهر آن را بررسی نمایید تا کاملا سالم باشد. این موضوع هم به خاطر داشته باشید که ماسکهای پزشکی طول عمر کوتاهی دارند و اغلب بعد از یک الی دو ساعت باید آنها را تعویض کرد؛ درغیراینصورت موجب بیمار شدن افراد میشوند.
تاریخ انقضای ماسکهای پزشکی گوناگون
ماسکهای گوناگون تاریخ انقضای متفاوتی با یکدیگر دارند؛ برای مثال ماسکهای معمولی تنها 2 ساعت باید روی صورت بمانند یا ماسکهای ffp2 تا 8 ساعت قابل استفاده هستند. البته این اعداد همیشه دقیق نیستند و نباید به آنها بسنده کرد؛ برای مثال اگر ماسک روی صورتتان بوی بدی گرفته یا حالت اولیه خود را از دست داده بهتر است آن را تعویض نمایید.